davies62_Liam Larkin  EyeEm_Getty_Images_rift Liam Larkin/EyeEm/Getty Images

Het transatlantisch verschil in toezicht op de financiële sector

LONDEN – De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bedoelingen op het gebied van het financieel toezicht vanaf het allereerste begin van zijn ambtstermijn duidelijk gemaakt. Hij heeft een executive order doen uitgaan, waarin werd geëist dat voor iedere nieuwe vorm van regulering er minstens twee voor intrekking in aanmerking zouden moeten komen. In Europa is een dergelijke dereguleringsijver (nog) niet zichtbaar.

De Economic Growth, Regulatory Relief, and Consumer Protection Act (Wet op de Economische Groei, Verlichting van het Toezicht en Bescherming van de Consument), die Trump in mei 2018 ondertekende, heeft in de praktijk vooral het tweede deel van zijn naam waargemaakt. Volgens een reeks toezichthoudende beginselen die door de regering zijn opgesteld, moeten de toezichthouders de concurrentiekracht van Amerikaanse bedrijven in het oog houden en de Amerikaanse belangen op internationale financiële fora bevorderen. Het ministerie van Financiën werd geïnstrueerd om met vier rapporten te komen – over de banken, de kapitaalmarkten, het vermogensbeheer en verzekeringen, en niet-bancaire instellingen en financiële technologie –, om te laten zien hoe deze beginselen verwezenlijkt zouden kunnen worden via een verscheidenheid aan dereguleringsinitiatieven. Alle vier de rapporten zijn nu vrijgegeven.

Een tijdlang leek deze politieke activiteit vooral retorisch van aard, terwijl er weinig betekenisvolle veranderingen werden aangebracht in het regime voor de grote banken. De aanvankelijke aandacht ging vooral uit naar het ontheffen van kleinere kredietverleners van een deel van de verplichtingen van het rapporteren en de kapitaalregulering – regels die niet altijd even goed op deze instellingen waren afgestemd.

https://prosyn.org/GJ5bXwVnl