china real estate development In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

De hervormingen die China nodig heeft

NEW YORK – Dit jaar is het tien jaar geleden dat de mondiale financiële crisis uitbrak. Voor de Verenigde Staten is 2018 heel anders dan 2008. De economie is van de drempel van de ineenstorting naar de rand van de oververhitting gegaan, dankzij een enorme belastingverlaging op het moment dat de groei al robuust was. De houding jegens China is ook dramatisch veranderd. De erkenning dat de samenwerking met China noodzakelijk was voor het beheren van de mondiale vraag heeft plaatsgemaakt voor protectionisme en vijandigheid.

Toch voelt 2018 voor China op een belangrijke manier hetzelfde als 2008: negatieve schokken die hun oorsprong vonden in de Verenigde Staten vormen een aanzienlijke bedreiging voor de economische groei. In 2008 was de schok een daling van de vraag naar de Chinese exporten, als gevolg van de ineenstorting van Lehman Brothers en de daaropvolgende mondiale financiële crisis. Vandaag de dag is het de handelsoorlog die door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump is ontketend.

De risico's waarmee China wordt geconfronteerd bevinden zich niet volledig buiten de Chinese controle. De situatie zou kunnen verslechteren als het land de beleidsreacties van 2008 herhaalt, te weten: zich uitsluitend verlaten op enorme begrotings- en monetaire impulsen om de vraag op te krikken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/YdZT9UQnl