Felixstowe UK Peter Macdiarmid/Getty Images

Waarheden over de handel voor Trumpianen en Brexiteers

LONDEN – Hier volgt een ‘reality check’ voor Britse en Amerikaanse beleidsmakers, en voor de vele deskundigen die zich regelmatig uitlaten over de wereldhandel zonder de feiten te kennen; data over de totale exporten en importen van Duitsland in 2016 laten zien dat zijn grootste handelspartner nu China is. Frankrijk en de Verenigde Staten zijn naar de tweede en derde plek verdrongen.

Dit nieuws zou geen verrassing mogen heten. Ik heb er al vaak over gemijmerd dat Duitse bedrijven (en beleidsmakers) tegen 2020 een monetaire unie met China boven één met Frankrijk zouden kunnen prefereren, gegeven dat de Duits-Chinese handel waarschijnlijk zou blijven groeien.

En zo is geschied, vooral aangedreven door Chinese export naar Duitsland. Maar de Duitse export naar China is ook gegroeid. Ondanks een recente vertraging zou Duitsland binnenkort meer naar China kunnen exporteren dan naar zijn cruciale buur en partner Frankrijk, en het exporteert al meer naar China dan naar Italië. Voor Duitse exporteurs zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK) de enige Europese markten die groter zijn dan de Chinese markt.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/NR2xObbnl