skidelsky134_Dominika ZarzyckaNurPhoto via Getty Images_theresa may brexit deal Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

De voortdurende kwelling van de Brexit

LONDEN – De Britse premier Theresa May mag dus nog wat langer aanblijven. De Conservatieve Partij in het Britse Lagerhuis heeft het vertrouwen in haar leiderschap herbevestigd met een bepaald niet klinkende uitslag van 200 tegen 117 stemmen. Het is moeilijk een andere Britse premier te bedenken wiens of wier leiderschap zo voortdurend in crisis is geweest. May, niet zozeer een ijzeren als wel een koppige en halsstarrige dame, is begonnen aan een nieuwe ronde van pogingen om nog een paar concessies te ontfutselen aan de Europese leiders om haar scheidingsakkoord verteerbaarder te maken voor haar partij, zo niet voor een meerderheid van het publiek.

Het Britse volk heeft in juni 2016 per referendum besloten de Europese Unie te verlaten, met een kleine meerderheid van 51,9% tegen 48,1%. Na artikel 50 van het Verdrag van Lissabon te hebben ingeroepen, zal het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 zijn lidmaatschap beëindigen. Maar de Ierse kwestie, de interne politiek van de Conservatieve Partij, en de parlementaire rekenkunde hebben het Brexit-proces ingewikkeld gemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek delen een grens die het laatstgenoemde land, dat in de EU zal blijven, zal scheiden van Noord-Ierland, dat deel is van het Verenigd Koninkrijk. De Brexit zou Noord-Ierland derhalve buiten de douane-unie van de EU houden, en de Ierse Republiek daarbinnen. Vandaar de moeizame pogingen van May om een deal uit het vuur te slepen waardoor een “harde” grens met douanecontroles kan worden voorkomen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/A9xutVnnl