dixsondecleve4_Joe RaedleGetty Images_agriculture Joe RaedleGetty Images

De noodzaak van een Raad voor de Stabiliteit van de Voedselsystemen

LONDEN – De COVID-19-pandemie, de toenemende armoede en ongelijkheid in de wereld, aanhoudende conflicten en de escalerende klimaat- en biodiversiteitscrises zijn schokken en spanningen die samen bijdragen tot steeds meer honger en steeds meer voedsel- en voedingsonzekerheid. Om dit dringende probleem doeltreffender te helpen aanpakken en het mondiale voedselsysteem stabieler en veerkrachtiger te maken, moeten regeringen overwegen een nieuwe, multilaterale, door de Verenigde Naties geleide Raad voor de Stabiliteit van de Voedselsystemen (Food Systems Stability Board - FSSB) op te richten.

Vandaag gaan tussen de 720 miljoen en 811 miljoen mensen – ongeveer 10 procent van de wereldbevolking – elke nacht met honger naar bed, en minstens 2,4 miljard mensen hebben geen toegang tot een gezonde en voedzame voeding. Zonder belangrijke internationale actie zullen deze trends waarschijnlijk aanhouden. Uit het laatste rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering blijkt dat de gevolgen van de opwarming van de aarde geen regio onberoerd hebben gelaten, met aanzienlijke gevolgen voor het voedselsysteem in de komende decennia.

Voedselsystemen liggen aan de basis van de veiligheid van de wereldeconomie en ook van de nationale veiligheid in vele landen: honger en gebrek aan toegang tot voedsel hebben in het verleden tot onrust onder de burgerbevolking geleid. Deze systemen behoren ook tot de belangrijkste aanjagers van ecosysteemverlies en klimaatverandering, waarbij landbouw en veranderingen in landgebruik verantwoordelijk zijn voor een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd zijn ecosystemen zoals bossen, mangroves en de oceaan van cruciaal belang voor de inspanningen van de mensheid om zich aan te passen aan de klimaatveranderingen die reeds aan de gang zijn.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/xV1bis0nl