Dean Rohrer

Het belang van Doing Business

MADRID – Deze maand zal een onafhankelijke onderzoekscommissie naar verwachting haar bevindingen kenbaar maken ten aanzien van het Doing Business -rapport van de Wereldbank. Het wemelt van de speculaties dat de commissie zal aanbevelen het opstellen van Doing Business uit te besteden, de ranglijsten af te schaffen van landen waar het makkelijk zakendoen is, of het rapport in zijn geheel te schrappen.

Dit is geen nieuw probleem, omdat machtige aandeelhouders van de Wereldbank hebben getracht het project sinds de lancering ervan in 2002 tot zinken te brengen. Nu probeert China, 's werelds tweede economie en steeds invloedrijker binnen de Wereldbank, het rapport te verwateren door onder meer de ranglijsten te elimineren. (Dit jaar stond China, van de 185 onderzochte nationale economieën, op de 91ste plaats in het Doing Business -rapport.)

Maar het zou een ernstige vergissing zijn om Doing Business geheel of gedeeltelijk ten grave te dragen. Het zou feitelijk neerkomen op het met het badwater weggooien van een gezonde baby. De methodologie van het rapport is grotendeels betrouwbaar, de doelstellingen zijn juist, en de bevindingen zijn nuttig.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/EtDErIs/nl;