De verkrachtingscultuur in het Amerikaanse leger

NEW YORK – Over de hele wereld worden doorgaans twee soorten antwoorden gegeven op de vraag waarom verkrachtingen plaatsvinden. Volgens sommigen is het net zoiets als de bliksem en worden er vrouwen door getroffen die zo ongelukkig waren om zich op het verkeerde moment op de verkeerde plek te bevinden (een geïsoleerde, mysterieuze gebeurtenis, veroorzaakt door een plotselinge kortsluiting in de geest van een individuele man). De tweede 'verklaring' is dat het slachtoffer er zelf aanleiding toe heeft gegeven (door de verkeerde jurk te dragen of op de verkeerde manier te glimlachen).

Maar het concept van een 'verkrachtingscultuur' – dat in de jaren zeventig door feministen werd geformuleerd, toen zij het onderzoek naar seksueel geweld ontwikkelden – is nog maar nauwelijks doorgedrongen tot het algemeen bewustzijn. Het idee dat er systemen, instellingen en gedragingen bestaan die waarschijnlijk bevorderlijk zijn voor verkrachtingen en verkrachters beschermen, komt de meeste mensen nog steeds vreemd voor - áls ze er al van hebben gehoord.

Dat is jammer, want er zijn talloze recente voorbeelden geweest van de tragische gevolgen van een verkrachtingscultuur. Berichten over wijdverbreid seksueel geweld in India, Zuid-Afrika en onlangs nog Brazilië hebben eindelijk geleid tot een veel te laat komend, systematisch onderzoek naar de manier waarop deze samenlevingen verkrachtingen zouden bevorderen, niet als een sporadisch voorkomende mogelijkheid in het leven van de meeste vrouwen, maar als een voortdurend aanwezige, levensbedreigende, dagelijkse bron van terreur.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/dss9NFmnl