2

Het beschaven van de stad

BANGALORE – De helft van de mensheid – zo'n 3,5 miljard mensen – woont vandaag de dag in stedelijke gebieden. Onze metropolen zijn de groeimotoren voor een mondiale economie, die uit de schaduw van de financiële crisis te voorschijn komt. In Bangalore, waar ik woon, stromen de investeringen binnen in een stad die een leidende rol speelt bij de transformatie van de Indiase economie . De stad is de vestigingsplaats van bedrijven als Infosys en Wipro, en wordt door Forbes Magazineéén van de “snelstgroeiende steden van het komende decennium” genoemd.

Maar als de burgers van Bangalore zich naar het stemhokje begeven voor de deelstaatverkiezingen, denken zij niet alleen aan economische onderwerpen. De financiële succesverhalen van de stad onttrekken een duisterder realiteit aan het oog – dat de levenskwaliteit van veel stadsbewoners de afgelopen jaren is verslechterd.

De trek van de armen van het platteland naar de grote stad is een van de standaardverhalen van de moderne tijd. En overheden, die zich doorgaans richten op grofmazige maatstaven voor de economische prestaties, moedigen de snelle verstedelijking aan.

In China hebben de versoepeling van de controles op de migratie in de jaren tachtig en de openstelling van de economie bijvoorbeeld geleid tot de spectaculaire groei van de steden in het oosten van het land. Ruim 50% van de Chinezen woont tegenwoordig in stedelijke gebieden, tegen 25% in 1990. Het percentage zal in 2035 naar verwachting zijn opgelopen naar 70%.