De besten, slimsten en minst productieven?

NEW HAVEN – Kiezen te veel van onze meest getalenteerde mensen voor carrières in de financiële sector – en specifieker, voor de handel in aandelen en obligaties, voor het speculeren, en voor andere vermeend 'improductieve' activiteiten?

In de Verenigde Staten ging 7,4% van alle werknemerssalarissen in 2012 naar mensen die in de financiële en verzekeringssector werkten. Of dat percentage nu wel of niet te hoog is, de werkelijke kwestie is dat het aandeel nog hoger is onder de best opgeleide en deskundige mensen, wier activiteiten economisch en sociaal nutteloos, zo niet schadelijk kunnen zijn.

In een onderzoek naar Amerikaanse elite-universiteiten ontdekte Catherine Rampell dat in 2006, vlak voor de uitbraak van de financiële crisis, 25% van de afgestudeerden van Harvard, 24% van die van Yale en een verbijsterende 46% van die van Princeton hun carrières begonnen in de financiële dienstverlening. Die percentages zijn sindsdien wel wat gedaald, maar dat zou slechts een tijdelijk effect van de crisis kunnen zijn.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/qRZshTCnl