De verhaalswaarde van de afzwakkende wereldeconomie

NEW HAVEN – De laatste tijd ontvangen we signalen van een afzwakkende wereldeconomie en veel mensen vragen zich af hoe sterk de economische prestaties de komende jaren gaan terugvallen. Gaan we een langdurige wereldwijde malaise tegemoet, of mogelijk zelfs een depressie?

Prognoses maken is echter lastig: vandaag de dag worden we geconfronteerd met het fundamentele probleem dat de uiteindelijke oorzaken van de terugval vooral psychologisch en sociologisch van aard zijn. Zij houden verband met een schommelend vertrouwen en met veranderende psychologische drijfveren, de “animal spirits” waarover ik samen met George Akerlof heb geschreven. Volgens ons geven dergelijke ontwikkelingen weer dat er andere verhalen onder mensen gaan leven die zich als epidemieën verspreiden en mensen anders naar de wereld laten kijken. Deze aspecten zijn echter moeilijk te kwantificeren.

Feit is dat de meeste professionele economen zich niet al te mistroostig over de vooruitzichten voor de wereldeconomie uitlaten. Zo kwam de OESO op 6 september met een tussentijds rapport over de wereldwijde vooruitzichten op korte termijn, geschreven door Pier Carlo Padoan, dat het doodnuchter alleen maar heeft over “aanzienlijke risico’s” aan de horizon – onzekerheidstaal ten top!

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/eCYiybpnl