Zonder Amerika

BERLIJN – Madeleine Albright, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, heeft haar land ooit omschreven als de “onmisbare natie.” De huidige ontwikkelingen in de wereld tonen haar gelijk aan. Maar dat bewijs was vrijwel geheel van negatieve aard: vandaag de dag is het belang van Amerika aan de dag getreden door de afwezigheid van Amerikaans leiderschap bij de ene na de andere crisis – een afwezigheid die het meest in het oog springt in Syrië.

In feite neemt een post-Amerikaanse wereld recht voor onze ogen vorm aan. Zij wordt niet gekarakteriseerd door een nieuwe internationale orde, maar door politieke dubbelzinnigheid, instabiliteit en zelfs chaos. Dat is ongelukkig en zou zó gevaarlijk kunnen zijn dat zelfs doorgewinterde anti-Amerikanen uiteindelijk gaan terugverlangen naar de afgelopen 'Amerikaanse eeuw', en naar de Amerikaanse rol als mondiale kracht die de orde handhaaft.

Zowel subjectief als objectief zijn de Verenigde Staten niet langer bereid of in staat om die rol te vervullen. Daarvoor zijn vele oorzaken aan te wijzen: tien jaar oorlog in het Midden-Oosten, met enorme kosten aan mensenlevens en financiële middelen; de financiële en economische crisis; hoge staatsschulden; een heroriëntatie op interne problemen; en een hernieuwde aandacht voor de Pacific. En daar kunnen we nog de relatieve neergang van Amerika aan toevoegen in verhouding tot de opkomst van China en die van andere grote ontwikkelingslanden.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/E85cgK2/nl;