barroso7_VCGVCG via Getty Images_covidvaccine VCG via Getty Images

We moeten voorbereid zijn op de volgende pandemie

BRUSSEL – De COVID-19-pandemie heeft ons vele harde lessen geleerd. Maar de belangrijkste is dat uitbraken van besmettelijke ziekten niet alleen een risico vormen voor de volksgezondheid, maar ook voor de veiligheid in de wereld. Net als nucleaire proliferatie, terrorisme en klimaatverandering heeft COVID-19 aangetoond dat pandemieën de sociale stabiliteit en het economisch welzijn snel kunnen ondermijnen.

Dit punt lijkt nu misschien vanzelfsprekend. Maar vóór de COVID-19-crisis stonden infectieziekten nauwelijks op de mondiale veiligheidsagenda. Als we willen dat dit verandert door nieuwe financierings- en toezichtsmechanismen voor het voorbereid zijn op pandemieën in te stellen, zullen halve maatregelen niet volstaan. Om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, moeten onze voorbereidingen de ware omvang van het probleem weerspiegelen. We moeten onderkennen dat pandemieën nu een van de grootste – en meest waarschijnlijke – bedreigingen voor de mondiale veiligheid vormen.

Om toekomstige pandemieën te voorkomen, zullen niet alleen evenveel investeringen nodig zijn als voor andere bedreigingen van de mondiale veiligheid waaraan routinematig biljoenen worden besteed, maar zal ook op een heel andere manier over de mondiale veiligheid moeten worden nagedacht. De pandemie vertegenwoordigt een nieuwe vorm van mondiale crisis, een crisis die zowel veroorzaakt als verergerd wordt door de onderlinge verbondenheid van de moderne wereld.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/RFmQfUAnl