24

5 feiten over terrorisme

SÃO PAULO – De Amerikaanse politiek is gekaapt door terroristen. In december 2015 wezen peilingen uit dat één op de zes Amerikanen, ongeveer 16% van de bevolking, terrorisme nu als het grootste nationale probleem ziet, van slechts 3% de maand daarvoor. Dit is het hoogste percentage Amerikanen dat terrorisme noemde in tien jaar, alhoewel het nog steeds lager is dan de 46% die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werd gemeten.

Het effect van deze verandering in de publieke opinie is vooral groot geweest in de voorronden van de presidentsverkiezingen bij de Republikeinen. En het heeft zeker momentum gegeven aan de kandidaatstelling van Donald Trump, wiens anti-moslimretoriek in het bijzonder fel is geweest (als niet opruiend). Sommige politici noemen de strijd tegen terrorisme zelfs al de ‘Derde Wereldoorlog.’

Terrorisme is inderdaad een probleem voor de Verenigde Staten, zoals de aanslag in San Bernadino in Californië in december heeft laten zien. Maar het is buiten proportie opgeblazen, zowel door de presidentskandidaten als door de nieuwsmedia, die leven naar het oude adagium ‘bloed doet het goed.’ Om terrorisme in het juiste perspectief te plaatsen zouden Amerikanen – en anderen – de volgende gedachten in overweging moeten nemen.

Terrorisme is een vorm van theater. Terroristen zijn in principe meer geïnteresseerd in het opeisen van de aandacht en hun probleem bovenaan de agenda zetten dan het aantal doden dat ze veroorzaken. Islamitische Staat (ISIS) besteedt veel aandacht aan theatertechnieken. De barbaarse onthoofdingen die worden uitgezonden en verspreid via sociale media zijn bedacht om te choqueren en om verontwaardiging op te roepen – en daarmee de aandacht op te eisen. Door hun effect te overdrijven en door elke terroristische daad voorpaginanieuws te maken spelen we ze in de hand.