Het Chinees-Amerikaanse decennium

HONG KONG – De Californische top tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping op 7 en 8 juni komt in een tijd van verhoogde spanning tussen de twee meest vooraanstaande machten in de wereld. Maar de kwesties waarin beide landen van mening verschillen – van computerspionage tot de Amerikaanse “draai naar Azië” – mogen niet alle aandacht voor zich opeisen. Als Obama en Xi moedig genoeg zijn om een begin te maken met het uitstippelen van een gezamenlijke koers voor het komende decennium, kunnen ze erachter komen dat ze veel gemeenschappelijks delen.

De komende tien jaar zullen worden gekarakteriseerd door grote structurele aanpassingen en veranderingen in individuele economieën, en door een enorme machtsverschuiving in de wereldeconomie als geheel. Veel zal afhangen van het beleid dat de twee grootste economieën, China en de Verenigde Staten, zullen volgen, en van hun samenwerking en leiderschap op het gebied van het scheppen van mondiale publieke goederen en het behoud van een stabiel en open economisch klimaat.

Samenwerking zal nodig zijn op vele gebieden. Eén daarvan is het beheer van de natuurlijke hulpbronnen en het milieu. De groei van China en de ontwikkelingslanden zal binnen tien tot vijftien jaar leiden tot een verdubbeling van de mondiale productie, en waarschijnlijk tot een verdrievoudiging in de vijftien jaar daarna. Het groeimodel waarop zowel de geavanceerde als de ontwikkelingslanden in het verleden hebben vertrouwd, zal niet langer werken als de schaalgrootte twee tot drie maal toeneemt. Het klimaat, het milieu, de voedsel-, water- en energievoorziening, en de leefbaarheid zullen de druk niet aankunnen.

https://prosyn.org/yRKBRTCnl