suzman5_YE  AUNG  THU_AFP_Getty Images_farming technology Ye Aung Thu/AFP/Getty Images

De zon schijnt achter de wolken van digitale ontwrichting

SEATTLE – Technologie wordt vaak verkocht als ofwel een panacee voor alle wereldproblemen ofwel als een onomkeerbare vloek die ontwrichting en verdrijving van huis en haard oplegt aan de meest kwetsbaren onder ons. Maar historisch gezien is geen van beide omschrijvingen accuraat. Van de stoommachine tot de personal computer; innovaties hebben de maatschappij op complexe manier getransformeerd. Per saldo echter heeft technologie altijd meer banen en economische mogelijkheden gecreëerd dan ze vernietigd heeft. Deze trend zal hoogstwaarschijnlijk doorzetten.

Waarom ben ik zo optimistisch? Omdat overal waar ik maar kijk leiders hun economieën aan het herpositioneren zijn om te garanderen dat technologische verandering en automatisering eerder aanwinsten dan risico’s zijn. Zoals de aan de University of Oxford gevestigde Pathways for Prosperity Commission recent observeerde kunnen zogenaamde ‘pionierende technologieën’ door middel van ‘optimisme en collectieve actie’ zelfs de armste landen kansen geven.

Het grootste gedeelte van de moderne geschiedenis werden door export aangedreven industrialisatie en rijkdom uit natuurlijke hulpbronnen als de enige mechanismen voor duurzame groei in ontwikkelingslanden gezien. Maar vandaag de dag hebben nieuwe technologieën en het vermogen om deze te combineren met oude innovaties mensen een grotere stem in hun economische welvaren gegeven.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/IayNJognl