sdavis1_Franck Fife_AFP_Getty Images_stethoscope Franck Fife/AFP/Getty Images

De bestrijding van niet-overdraagbare ziekten

SEATTLE – De afgelopen vijfentwintig jaar is de kindersterfte, mede dankzij een gecoördineerde mondiale inspanning om infectieziekten waaronder malaria, tuberculose, hiv/aids, en polio te bestrijden, met 50% gedaald, en is de gemiddelde levensverwachting met zes jaar gestegen. Bovendien is het percentage van de wereldbevolking dat in extreme armoede leeft gehalveerd. Dit zijn enorme verworvenheden, maar ze hebben een nieuwe serie uitdagingen met zich meegebracht die urgent tegemoet getreden moeten worden.

Nu levens langer worden en de levensstijl verandert hebben niet-overdraagbare ziekten (NOZ) zoals diabetes, hartkwalen, kanker en longaandoeningen terrein gewonnen, en zijn ze met ruime voorsprong ’s werelds belangrijkste doodsoorzaak geworden. Waar er in 2014 3,2 miljoen mensen aan malaria, tbc, of hiv/aids stierven, gingen er meer dan 38 miljoen dood aan NOZ. En het dodencijfer blijft stijgen.

Neem diabetes, een van de snelst groeiende niet-overdraagbare ziekten. Volgens een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), doodde diabetes in 2012 1,5 miljoen mensen, ongeveer het zelfde aantal als tbc. Maar terwijl de sterfte door tbc sinds 1990 met de helft is afgenomen, groeit de impact van diabetes snel. In 1980 waren er 108 miljoen volwassenen met diabetes, een ratio van ongeveer één op de twintig; Vandaag de dag hebben meer dan 400 miljoen mensen, ofwel één op twaalf de ziekte.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/jG59TtEnl