Getty Images JACK GUEZ/AFP/Getty Images

De Syrische tijdbom

BERLIJN – Het voortdurende conflict in Syrië kent veel overeenkomsten met de Dertigjarige oorlog, die van 1618 tot 1648 het hart van Europa – en dan vooral de Duitse stad Magdeburg, het Aleppo van die tijd – verwoestte. Van een afstand gezien was deze oorlog een opeenvolging van conflicten die de Europese bevolking een onafzienbaar lijden oplegde die pas eindigde met de Vrede Westfalen toen alle partijen volledig uitgeput waren.

De Dertigjarige Oorlog was in naam een religieus conflict tussen katholieke en protestantse christenen, net zoals de belangrijkste scheidslijn in het huidige Midden-Oosten die tussen soennitische en sjiitische moslims is. Maar net zoals in het Syrië van nu maskeerde de religie slechts een diepere strijd om de macht en regionale hegemonie.

De Syrische oorlog begon tijdens de Arabische Lente nadat Syrische demonstranten riepen om democratie en een eind aan de dictatuur van president Bashar al-Assad. Maar al snel werd deze een internationale kwestie. Iran en Hezbollah, de door het land gesteunde Libanese sjiitische militie, intervenieerden samen met Rusland militair en voorkwamen zo de val van Assad in de handen van rebellen die werden gesteund door Turkije en Saudi-Arabië, die de soennitische zijde vertegenwoordigden.

https://prosyn.org/N1fj204nl