African woman Florian Plaucheur/AFP/Getty Images

Vrouwen in de groene economie

LAGOS/STOCKHOLM – In Ghana maakt een groep ondernemende vrouwen en jongeren fietsen uit een onwaarschijnlijk materiaal: bamboe. Tien boeren verbouwen de bamboe, en 25 arbeiders maken er milieuvriendelijke fietsen van die op Ghana's hobbelige wegen kunnen worden gebruikt of naar het buitenland kunnen worden geëxporteerd. Bernice Dapaah, de oprichter en CEO van Ghana Bamboo Bikes, is van plan binnenkort twee nieuwe fabrieken te openen, waardoor nog eens vijftig mensen in gemeenschappen met veel werkloosheid aan een baan worden geholpen.

Ghana Bamboo Bikes is slechts één voorbeeld van de doorslaggevende rol die vrouwen kunnen spelen bij het bewerkstelligen van de transitie naar duurzame economische groei en ontwikkeling. Maar dergelijke voorbeelden zullen wel steeds meer moeten samengaan als we een voorspoedige toekomst op een gezonde planeet willen bewerkstelligen. De wereld heeft behoefte aan meer vrouwelijke leiders op het gebied van het klimaat, of dat nu aan tafel is waar het beleid wordt uitgestippeld of aan het roer van bedrijven die naar duurzaamheid worden gestuurd

Als meer vrouwen werken, hebben economieën de neiging om te groeien. Volgens het World Economic Forum zorgt meer gender-gelijkheid, wat een beter gebruik van menselijk kapitaal inhoudt, voor een hoger bbp per hoofd van de bevolking, meer concurrentiekracht en een betere menselijke ontwikkeling. Het verkwisten van dit kapitaal heeft het omgekeerde effect: het United Nations Development Programme meldt dat de gender-ongelijkheid in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, om maar één voorbeeld te noemen, jaarlijks gemiddeld $95 mrd (of 6% van het bbp) kost.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/VA9n6ra/nl;

Handpicked to read next