zliu2_YASUYOSHI CHIBAAFPGetty Images_cyclone idai Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images

De crisis van het multilateralisme is een kans

NEW YORK – Toen de cycloon Idai vorige maand Mozambique, Malawi, Zimbabwe en Madagascar trof, vonden bijna duizend mensen de dood en raakten honderdduizenden dakloos, ondervoed en in de greep van ziekten. Volgens één schatting zou wel eens ruim $1 mrd aan infrastructuur verloren kunnen zijn gegaan.

Dergelijke catastrofes zijn deprimerend normaal geworden. Idai was de jongste in een reeks extreme weersgebeurtenissen die ons hebben laten zien dat de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering niet ergens in een verre toekomst zijn gelegen, maar in het heden. Erger nog, de armste en meest kwetsbare gemeenschappen ter wereld worden nu het hardst getroffen. Mozambique – het land dat de grootste schade ondervond van Idai – zal de wederopbouw moeten aangaan met beide handen op de rug gebonden, omdat het land momenteel verwikkeld is in onderhandelingen om zijn onhoudbare schulden te herstructureren.

Om zulke uitdagingen aan te pakken, heeft de internationale gemeenschap in 2025 de 2030 Agenda for Sustainable Development (Agenda voor Duurzame Ontwikkeling) aangenomen, waarin een route werd uitgestippeld naar gedeelde welvaart en duurzaamheid. Maar de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, kortweg SDGs) zullen niet worden verwezenlijkt, tenzij we onze financiële systemen herzien overeenkomstig de Addis Ababa Action Agenda van de Verenigde Naties. We hebben een mondiale financiële architectuur nodig die ons in staat zal stellen de noodzakelijke investeringen te financieren (inclusief in veerkrachtige infrastructuur), snel schokken te kunnen opvangen, en in moeilijkheden verkerende landen een gezonde financiële basis te geven.

https://prosyn.org/Y9uJaSBnl