hclark7_MARKKU ULANDERAFP via Getty Images_climatechangeprotestkids Markku Ulander/AFP via Getty Images

Duurzame ontwikkeling begint bij kinderen

NEW YORK – ʻOns huis staat in brand,ʼ waarschuwde klimaatactiviste Greta Thunberg vorig jaar op de vergadering van het World Economic Forum in Davos. Haar rake woorden – waarmee zij volwassenen ervan betichtte werkeloos toe te zien hoe de planeet brandde – kreeg een zaal vol wereldleiders stil, inspireerde jonge activisten over de hele wereld en onderstreepte het cruciale belang van het centraal stellen van kinderen in de mondiale actie voor een betere toekomst.

De klimaatverandering is actueel. Dat werd duidelijk door de recente ongekende bosbranden in Australië, waarbij 18 miljoen hectare in vlammen opging en naar schatting één miljard dieren de dood vonden. Dit gegeven werd ook weerspiegeld in de Indiase hittegolf van 2019, één van de langste en meest intense in tientallen jaren. En een warmer wordende planeet draagt bij aan de mondiale verspreiding van knokkelkoorts, een door muggen overgebrachte virusinfectie.

Maar zelfs nu de tijd opraakt om een catastrofe te voorkomen, krijgt de mondiale klimaatactie nog steeds niet de noodzakelijke vaart. Zoals Thunberg en andere jonge activisten hebben benadrukt zijn het onze kinderen die de last van dit falen zullen dragen als zij een steeds ongastvrijere planeet zullen erven.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/yThtKirnl