De mondiale economie in vogelvlucht

ISTANBOEL – De afgelopen vier weken ben ik naar Sofia, Kuala Lumpur, Dubai, Londen, Milaan, Frankfurt, Berlijn, Parijs, Beijing, Tokio en Istanboel gereisd, en heb ik rondgetoerd door de Verenigde Staten. Daardoor waren de talloze problemen waarmee de wereldeconomie wordt geconfronteerd nooit ver weg.

In Europa werden de risico's van het uiteenvallen van de eurozone en het wegvallen van de toegang tot de markten voor Spanje en Italië kleiner door het besluit van de Europese Centrale Bank van afgelopen zomer om de staatsschulden van een achtervang te voorzien. Maar de fundamentele problemen van de monetaire unie – een lage potentiële groei, een aanhoudende recessie, een gebrek aan concurrentiekracht en grote hoeveelheden particuliere en publieke schulden – zijn niet opgelost.

Bovendien heeft de grote deal tussen de kern van de eurozone, de Europese Centrale Bank, en de periferie – pijnlijke bezuinigingen en hervormingen in ruil voor grootschalige financiële steun – zijn langste tijd gehad, nu de bezuinigingsmoeheid in de periferie van de eurozone botst op de weerzin om nog langer steun te bieden in kernlanden als Duitsland en Nederland.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/rat8m0a/nl;