morawczynski2_Drew AngererGetty Images_uber Drew Angerer/Getty Images

Uw chauffeur wacht – op opslag

TORONTO – In mei dit jaar, net voor de beursgang van Uber ter waarde van $82,4 mrd, hebben de chauffeurs van het bedrijf, evenals degenen die rijden voor Ubers zusje Lyft (velen rijden voor beide platforms), deelgenomen aan een internationale actiedag. Ze demonstreerden in 24 steden – van Londen tot Melbourne en New York City – om hogere vergoedingen en betere arbeidsomstandigheden te eisen. Maar de grieven tegen taxi-platforms die hun chauffeurs lage tarieven en hoge commissies opleggen beperken zich niet tot de rijke economieën.

In juli hebben verenigingen van chauffeurs in Nairobi, Kenia, erop aangedrongen dat degenen die werkten voor digitale taxiplatforms, zoals Uber, het Estse Bolt (voorheen Taxify) en het plaatselijke Little Cab – het werk zouden neerleggen op grond van soortgelijke klachten. Hoewel de belangrijkste spelers in deze branche vorig jaar hebben ingestemd met een reeks betalingsprincipes is er in de praktijk weinig veranderd.

De opkomst van platformarbeid – werk dat wordt uitbesteed en aangenomen via digitale apps – heeft geleid tot een beleidsprobleem. Enerzijds profiteren consumenten ervan doordat ze “on demand” gebruik kunnen maken van goedkope diensten, en kunnen werkers ervan profiteren doordat ze toegang krijgen tot deze klanten. In Kenia werken minsten zesduizend mensen als chauffeur voor dit soort taxiplatforms.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/stmeCqMnl