Russian President Vladimir Putin speaks with journalists KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images

Het wereldkampioenschap persvrijheid

PARIJS – President Vladimir Poetin heeft hard zijn best gedaan om het wereldkampioenschap voetbal 2018 naar Rusland te halen, maar nu het spektakel onderweg is, is zijn invloed tanende. Hij kan de scheidsrechters of de prestaties van het Russische nationale team, de Sbornaya, dat op de 70e plek van de wereldranglijst staat – het laagst geplaatste team in het toernooi – niet regisseren. Maar hij heeft veel meer controle over de manier waarop verslag wordt gedaan van het toernooi, althans door de Russische media.

In de World Press Freedom Index, die ieder jaar door Reporters Sans Frontières (RSF) wordt samengesteld, staat Rusland van de 180 landen op de 148e plaats. In plaats van de concurrentie te aanvaarden die nu eenmaal samengaat met pluralisme, wil het Kremlin koste wat het kost de regels van de politiek manipuleren en de media naar zijn pijpen laten dansen.

Van het criminaliseren van smaad tot het uitbannen van nieuws dat de “religieuze gevoelens van de gelovigen” schendt, worden de mediawetten van Poetin steeds restrictiever. Door hun vage bewoordingen kunnen ze op een selectieve en willekeurige manier worden toegepast, en pleitbezorgers van de persvrijheid die de status quo ter discussie stellen komen onder steeds grotere controle te staan.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/Zjpdqfdnl