rogoff198_Noam GalaiGetty Images_store closing Noam Galai/Getty Images

De kloof tussen de beurzen en de reële economie

CAMBRIDGE – Waarom rijzen de beurskoersen de pan uit terwijl de reële economie zo kwetsbaar blijft? Eén factor is steeds duidelijker geworden: de crisis heeft kleine bedrijfjes en werknemers in de dienstensector met een laag inkomen onevenredig zwaar getroffen. Die zijn van cruciaal belang voor de reële economie, maar niet zozeer voor de aandelenmarkten. Weliswaar zijn er ook andere verklaringen voor het huidige koersniveau, maar ieder daarvan heeft zo haar beperkingen.

Omdat aandelenmarkten vooruit kijken, kunnen de huidige koersen een weerspiegeling zijn van het optimisme over de aanstaande komst van effectieve vaccins tegen COVID-19, en radicaal verbeterde test- en behandelopties, zodat een beperktere en meer genuanceerde benadering van de lockdowns mogelijk is. Deze visie zou gerechtvaardigd kunnen zijn, maar het kan ook zo zijn dat de markten de waarschijnlijkheid van een ernstige tweede golf deze winter onderschatten, of de doeltreffendheid en impact overschatten van de vaccins van de eerste generatie.

Een tweede en wellicht overtuigender verklaring voor de huidige prestaties van de aandelenmarkten is dat de centrale banken de rente naar bijna nul hebben teruggebracht. Nu de markten ervan overtuigd zijn dat er weinig kans is dat de rente in de afzienbare toekomst zal gaan stijgen, zijn de prijzen en koersen van duurzame bezittingen als huizen, kunst, goud en zelfs Bitcoin opgedreven. En omdat de inkomstenstromen van technologiefirmaʼs ver in de toekomst  worden geprojecteerd, hebben deze bedrijven in onevenredige mate geprofiteerd van de lage rente.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/wU4vxABnl