Innovatie en ongelijkheid

PARIJS – Als de voordelen van economische groei zeer ongelijk verdeeld worden verzwakken de sociale banden. Degenen die er op achteruitgaan, vooral jongeren, kunnen ontevreden worden en daarna kwaad. Dit was een sleutelfactor in de opstanden van de Arabische lente. En protesten in Chili, Brazilië, Israël, Turkije en India laten zien dat sociale spanningen gevoed door ongelijkheid over de hele wereld steeds meer voorkomen.

Zeker, de inkomensongelijkheid wordt wereldwijd al tientallen jaren groter. Zelfs terwijl ontwikkelende en opkomende economieën miljoenen mensen uit extreme armoede hebben getild, sluimerde hierbij het gevoel dat groei grotere ongelijkheid betekent altijd onder de oppervlakte. Maar nu geeft steeds een vasthoudender werkloosheid een nieuwe impuls aan de stijging in ongelijkheid, zoals de OECD aan de G-20 rapporteerde in juli.

In de nasleep van de financiële crisis van 2008 is de jeugdwerkloosheid nu gemiddeld 16% in ontwikkelde landen en overschrijdt deze de 40% in sommige Europese landen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/fw9xiir/nl;