Solar energy power system Sam Yeh/Getty Images

Een groenere stroomvoorziening voor Oost-Azië

SYDNEY – Nog niet lang geleden lag de toekomst van kernenergie nog in Oost-Azië. Negen van de tien reactoren die in 2015 wereldwijd geopend werden lagen in dit werelddeel. Maar recente uitspraken door Zuid-Korea en Taiwan dat ze ‘groen gaan’ trekken de lange termijn levensvatbaarheid van kernenergie in twijfel, tenminste in Oost-Azië. 2017 zal wellicht dan ook het einde van de liefdesaffaire van de regio met kernenergie markeren – en het begin van een nieuwe met hernieuwbare energie.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Taiwanese president Tsai Ing-wen hebben beiden ambitieuze nationale agenda’s gezet om het genereren van hernieuwbare energie aan te sporen en opgeroepen kernenergie uit te faseren. Jarenlang heeft een te groot vertrouwen op traditionele brandstoffen investeringen in schone technologieën voor het opwekken van energie ontmoedigd, ondanks het feit dat beide landen innovator zijn in groene industrieën zoals het opslaan van energie en slimme energienetten. Waar nu nog aan 22% van de Zuid-Koreaanse energiebehoefte en 14% van de Taiwanese voldaan wordt door kernenergie, zullen deze ratio’s drastisch gaan afnemen.

De blauwdrukken hiervoor worden nog geformuleerd, maar samen markeren de engagementen van de twee landen een enorme verschuiving in de regionale energieplanning richting groenere en schonere technologieën. Bovendien zullen ze de weg plaveien voor grotere investeringen in installaties voor hernieuwbare energie, waarmee hun landen een nieuw concurrerend fundament binnen de regionale markt leggen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/84sia22nl