People sit in the sun outside the the Royal Exchange in the City of London Jack Taylor/Getty Images

De communicatie van de centrale banken moet beter

LONDEN – Naarmate de mondiale economische groei aan tempo wint, nu het Internationale Monetaire Fonds bericht dat alle G20-landen zich in een expansieve fase bevinden, treden we eindelijk een proces binnen van normalisering van de rente en het monetair beleid. Die verandering zat er al een hele tijd aan te komen, en in 2008 zouden weinigen hebben voorspeld dat de gevolgen van de financiële crisis die dat jaar uitbrak zo hardnekkig zouden zijn.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beleidsnormalisering zich op verschillende plekken in verschillende snelheden voltrekt. De US Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) is al een aardig eind op steek, en heeft de rente al twee keer opgetrokken, terwijl de normalisering in de eurozone en Japan eigenlijk nog moet beginnen. Maar de algehele richting van de verandering is duidelijk.

In haar “Semiannual Monetary Policy Report to the Congress (Halfjaarlijkse Monetaire Beleidsrapport aan het Congres)” heeft Fed-voorzitter Janet Yellen “een geleidelijke stijging van de rente” in het vooruitzicht gesteld. Tegelijkertijd brengt de Fed haar bezittingen aan Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekobligaties omlaag. Met andere woorden: in de VS wordt de zogenoemde “kwantitatieve versoepeling” vervangen door “kwantitatieve verkrapping.”

https://prosyn.org/agKowEtnl