eman1_AshleyCooperBarcroftImagesBarcroftMediaviaGettyImages_sunsetoceanwindturbinesorange Ashley Cooper/Barcroft Images/Barcroft Media via Getty Images

Eilanden van klimaatinnovatie

ORANJESTAD – Als je vandaag de dag in een kleine eilandstaat leeft moet je regelmatig rekening houden met de wreedste irone van de klimaatverandering. Eilanden dragen weinig bij aan de opwarming van de aarde, maar zij zijn de eersten die de verwoestende gevolgen ervan ondervinden, en het slechtst uitgerust om die in goede banen te leiden.

Nu de kooldioxide-emissies van grotere, rijkere industrielanden de planeet blijven opwarmen, claimt de stijgende zeewaterspiegel het grondgebied van deze eilanden. Bovendien verwoesten enorme orkanen als Maria en Irma, door het onnatuurlijk warme water sterker gemaakt dan van oudsher gebruikelijk is, huizen en elektriciteitssystemen, waardoor ze dood, vernietiging en ziekten in hun kielzog achterlaten.

Naarmate deze dreigingen het 'nieuwe normaal' worden, ondervinden kleine eilandstaten solidariteit in hun gemeenschappelijke kwetsbaarheid. Wij delen ook een nieuwe geest van weerbaarheid, en zijn toegewijd aan het samenwerken om de wereld te helpen tegen de klimaatverandering te strijden. In nog specifiekere zin kunnen onze eilanden dienen als ideale laboratoria voor het testen van innovatieve schone energie-technologieën.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/8vHRv8znl