six day war israeli tanks Three Lions/Getty Images

De Zesdaagse Oorlog is 50

NEW YORK – De wereld staat op het punt de vijftigste verjaardag te vieren van de oorlog in juni 1967 tussen Israël en Egypte, Jordanië en Syrië – een conflict dat uniek blijft in een regio met een moderne geschiedenis die grotendeels wordt getekend door geweld. De oorlog duurde nog geen week, maar de erfenis ervan blijft ook een halve eeuw later nog springlevend.

De oorlog zelf werd in gang gezet door een preventieve aanval van Israel op de Egyptische luchtmacht, in reactie op het besluit van Egypte om een vredesmacht van de Verenigde Naties uit Gaza en het Sinaï-schiereiland weg te sturen, en de Straten van Tiran voor Israëlische schepen te sluiten. Israel sloeg als eerste toe, maar de meeste waarnemers beschouwden dit als een rechtmatige daad van zelfverdediging tegen een acute dreiging.

Israel was niet van plan een oorlog op meerdere fronten tegelijk te voeren, maar het conflict breidde zich snel uit toen Jordanië en Syrië zich aan de zijde van Egypte schaarden. Dat was een kostbaar besluit voor de Arabische landen. Na slechts zes dagen van gevechten controleerde Israel het Sinaï-schiereiland en de Gaza-strook, de Golan-hoogte, de Westoever en heel Jeruzalem. Het nieuwe Israel was ruim drie maal groter dan het oude. Het deed op een rare manier aan Genesis denken: zes dagen van intensief werk, gevolgd door een dag van rust, in dit geval de ondertekening van een staakt-het-vuren.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/7R20BRG/nl;