4

De heropening van Japan

TOKYO – President van de VS Barack Obama bezoekt Tokyo op een uniek moment in de geschiedenis van mijn land, waarop de Japanse economie zich beweegt naar een stabiel nieuw groeitraject dat optimaal gebruik zal maken van zijn geografische ligging. Japan ziet zichzelf niet langer als het ‘Verre’ Oosten; we liggen eerder precies in het midden van het Pacifische gebied en zijn buren van ‘s werelds groeicentrum  dat zich uitstrekt van Zuidoost-Azië tot India.

Er kan weinig twijfel over bestaan dat dit centrum van groei in de afzienbare toekomst door zal gaan de Japanse economie aan te drijven. Japanse directe investeringen worden bijvoorbeeld uitgebreid in Vietnam en India, wat de vraag naar Japanse machineonderdelen en kapitaalgoederen aan zal jagen.

Maar om zijn kansen te maximaliseren moet Japan zijn economie verder openen en een land worden dat actief kapitaal, personeel en kennis uit het buitenland incorporeert. Japan moet een land zijn dat in staat is te groeien door het kanaliseren van de vitaliteit van een groeiend Azië.

Om dit doel te bereiken hebben we de snelheid van de onderhandelingen over Economische Partnerschapsovereenkomsten (Economic Partnership Agreements of EPA’s) sterk versneld, met verschillende partners rond de globe. Eerder deze maand bereikten de Australische premier Toby Abbott en ik een principeakkoord over een Japans-Australische EPA. De volgende is het Trans-Pacific Partnership (TPP) dat 12 landen in het grootste handelsgebied ter wereld zou verenigen.