emmott32_Carl CourtGetty Images_abe resigns Carl Court/Getty Images

Arven etter Abe

DUBLIN – Japans lengstsittende statsminister, Shinzo Abe, trekker seg på grunn av helseproblemer. Han er landets mest anerkjente politiker siden andre verdenskrig og er blant annet kjent for å være den statslederen som har vært mest villig til å spille golf med USAs president, Donald Trump.

Abe etterlater seg en svak økonomi. Samtidig har han styrket Japan internasjonalt og gjort landet mer selvstendig i sin forsvars- og utenrikspolitikk. Hans etterfølger, uansett hvem det måtte være, vil nok fortsette i samme spor. Dette er gode nyheter for de som er tilhengere av et fredelig Øst-Asia og en internasjonal orden basert på felles kjøreregler.

Abes nåværende periode som statsminister skulle ha endt i september neste år. Men hans oppslutning i befolkningen («approval rating») har falt til et historisk lavt nivå. Å stille til gjenvalg som statsminister var derfor ikke aktuelt. Måten han valgte å gå av på, etter nærmere åtte år ved makten, illustrerer et gammelt politisk prinsipp. For en partileder som vet at ens politiske karriere snart er omme, er det bedre å gå av på egne premisser framfor å bli presset ut av maktsøkende partirivaler.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/MYWBuVTnb