psmall1_ Spencer PlattGetty Images_tb diagnosis Spencer Platt/Getty Images

Hoe Seattle tuberculose kan ontwrichten

SEATTLE – Uit een belangrijk rapport dat onlangs is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet blijkt dat een tuberculose-vrije wereld mogelijk is. Hoewel tuberculose (TB) niet iets is waar veel mensen in Seattle over nadenken, doen veel van de toonaangevende instellingen in de stad er enorm veel aan om de 4400 sterfgevallen die zich iedere dag als gevolg van TB voordoen terug te dringen.

TB is een besmettelijke en potentieel fatale ziekte die lichaamsweefsel vernietigt, en vooral de longen aantast. Omdat het een ziekte is die via de lucht wordt verspreid, kan iemand worden besmet als een geïnfecteerd persoon hoest, niest of alleen maar praat. Hoewel TB genezen kan worden met antibiotica, ontstaat er – als het medicijn niet op de juiste wijze wordt toegediend – een nog gevaarlijker, resistente stam van de ziekte, die door sommigen al “Ebola met vleugels” wordt genoemd.

Ondanks de omvang van de TB-dreiging hebben onderzoeksfinanciers en de farmaceutische industrie de ziekte de afgelopen vijftig jaar grotendeels genegeerd. De reden is net zo eenvoudig als onverdedigbaar: TB treft de armen en minder bedeelden onevenredig zwaar, en zij kunnen hun behandeling vaak niet betalen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/mDicDhEnl