locke1_JEWELsAMADAFPGettyImages_boycandlevigilsrilanka Jewel Samad/AFP/Getty Images

Geweld bestrijden met bewijsmateriaal

SAN DIEGO/NEW YORK – In het vorig jaar verschenen rapport Pathways for Peace – het resultaat van een gezamenlijk onderzoek van de Verenigde Naties en de Wereldbank – waarschuwde secretaris-generaal António Guterres van de VN dat de wereld voor een “dramatische wederopleving” van de conflicten staat, die enorme menselijk leed hebben veroorzaakt en de wereldorde aanzienlijk hebben ondermijnd. Als de wereld de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, kortweg SDGs) wil verwezenlijken – en miljoenen mensen tegen dodelijk geweld wil beschermen – is dringend optreden wenselijk om deze ontwikkeling te keren.

Het zijn niet alleen de conflicten die in opkomst zijn. Volgens nieuw onderzoek van de Small Arms Survey zijn in 2017 589.000 mensen – waaronder 96.000 vrouwen en meisjes – een gewelddadige dood gestorven. Dat is 7,8 sterfgevallen per 100.000 mensen, het op één na hoogste percentage sinds 2004. Deze stijging is vooral het gevolg van een toename van het aantal moorden.

Op grond van de huidige ontwikkelingen zal het aantal gewelddadige sterfgevallen in 2030 met ruim 10% zijn toegenomen en de 660.000 per jaar bereiken. Als het aantal met conflicten samenhangende sterfgevallen blijft stijgen – als gevolg van de uitbarsting van nieuwe gewapende conflicten, of van de escalatie van bestaande – en de moordcijfers van landen beginnen op te lopen naar die van de slechtst presterende staten in de respectievelijke regio's – zullen tegen 2030 ieder jaar ruim een miljoen mensen op gewelddadige wijze de dood vinden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/dMr0KB6nl