kolesnikov9_SefaKaracanAnadoluAgencyGettyImages_protestersholdingrussianflag Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Waar betogen de Russen tegen?

MOSKOU – De voormalige minister van Financiën Alexej Koedrin, tegenwoordig voorzitter van de Russische Rekenkamer, heeft gewaarschuwd dat Rusland het risico loopt van een “explosie” van protesten, veroorzaakt door de dalende levensstandaard en wijdverbreide armoede. Hij heeft het mis.

Koedrin wordt alom gezien als de vaandeldrager van het kader van liberale technocraten dat samenwerkt met het illiberale systeem van de Russische president Vladimir Poetin, en zijn woorden leggen aanzienlijk gewicht in de schaal bij liberaal-georiënteerde waarnemers. Maar bij het beoordelen van de huidige sociale onrust in Rusland verwart Koedrin economische frustratie met iets veel fundamentelers: de strijd om waardigheid.

De Russen hebben uiteraard serieuze economische grieven. De daling van de reële huishoudinkomens – door Koedrin aangevoerd als een belangrijke bron van de frustratie onder het publiek – is consistent geweest sinds 2014, toen Poetin het kostbare besluit nam om de Krim op illegale wijze van Oekraïne af te pakken. Het is geen verrassing dat de particuliere consumptie zwak was. En vorig jaar, toen de regering drastische pensioenhervormingen doorvoerde – waarbij onder meer de pensioengerechtigde leeftijd met vijf jaar werd verhoogd – waren de protesten onder het volk breed genoeg om Poetin ertoe te dwingen het beleid niet alleen publiekelijk te verdedigen, maar ook een paar concessies te doen.

https://prosyn.org/XhMQRYNnl