

From semiconductors to electric vehicles, governments are identifying the strategic industries of the future and intervening to support them – abandoning decades of neoliberal orthodoxy in the process. Are industrial policies the key to tackling twenty-first-century economic challenges or a recipe for market distortions and lower efficiency?
WASHINGTON, DC – Het Rusland van Vladimir Poetin lijkt steeds meer op de verkalkte en stagnerende Sovjet-Unie uit het tijdperk van Leonid Brezjnev. Maar op één terrein blijft het regime van Poetin een innovator: dat van de corruptie. In dit achttiende jaar van de heerschappij van Poetin heeft een nieuwe vorm van handjeklap-kapitalisme vaste voet onder de grond gekregen.
Het afgelopen decennium heeft Poetin toegezien op een grote renationalisatie van de Russische economie. De staatssector groeide van 35% van het bbp in 2005 naar 70% in 2015. Het lijkt erop dat, in Lenins woorden, de staat de controle weer in handen heeft gekregen over de sleutelsectoren van de economie.
En toch heeft het er de schijn van dat staatsbedrijven als de energiegiganten Gazprom en Rosneft als moderne bedrijven opereren. Zij hebben immers regels en beleid over ondernemingsbestuur, toezichthouders en managementlagen, en jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Ze ondergaan onafhankelijke internationale controles van hun boekhouding, publiceren jaarcijfers en houden er raden met onafhankelijke commissarissen op na.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in