inozemtsev5_JunGettyImages_fallingmarketrussianruble Jun/Getty Images

Poetin geeft niets om economische groei

MOSKOU – Zelfs de meest loyale volgelingen van de Russische president Vladimir Poetin zullen moeten toegeven, al was het maar voor zichzelf, dat het belprogramma op televisie van dit jaar – een jaarlijks evenement waarbij hij rechtstreeks vragen van burgers beantwoordt – slechter ging dan ooit tevoren. Burgers wilden weten waarom hun levens niet verbeteren onder Poetin, en sommigen vroegen hem zelfs wanneer hij zou aftreden. De geruststellingen van de president klonken niet heel overtuigend.

De Russische economie staat stil. Van 2014 tot 2018 is het bbp met slechts 1,85% gegroeid – ofwel met gemiddeld 0,4% per jaar. (Het Kremlin heeft het Bureau voor de Statistiek gedwongen de cijfers voor 2016 en 2017 in opwaartse richting bij te stellen.) In diezelfde periode krompen de besteedbare inkomens met 10,7%, waardoor 13% van alle Russen nu in armoede leeft. Alleen al in 2018 hebben 600.000 Russische bedrijven hun activiteiten moeten staken.

Tot op zekere hoogte zijn deze ontwikkelingen niet verrassend, gezien de sancties die door westerse landen aan Rusland zijn opgelegd na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Deze sancties hebben bijgedragen aan een enorme kapitaalvlucht – van ruim $317 mrd – in 2014-2018, en aan een daling van de investeringen. In de eerste negen maanden van 2018 was het volume van de directe buitenlandse investeringen in de Russische economie elf maal lager dan in dezelfde periode in 2017.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/9Rt9yQBnl