22

Haussen totdat we erbij neervallen?

NEW HAVEN – In de laatste maanden is bij ’s werelds financiële experts en de media de zorg gegroeid dat de oververhitte activamarkten (onroerend goed, aandelen en lange termijnobligaties) tot een grote correctie zouden kunnen leiden en tot een volgende economische crisis. Het publiek lijkt zich geen zorgen te maken: Google Trends laat een kleine stijging in de zoekterm ‘stock market bubble‘ zien, maar deze is niet op het niveau van 2007 en zoekopdrachten naar ‘housing bubble‘ zijn relatief zeldzaam.

Maar de zorg van de experts is niet te ontkennen en ook gezond, omdat het geloof dat de markten altijd efficiënt zijn alleen maar kan overleven als sommige mensen dit niet helemaal geloven en denken dat ze kunnen profiteren door de markt te beïnvloeden. Tegelijkertijd brengt deze verhoogde zorg ook gevaren met zich mee, omdat we niet weten of die tot een publieke negatieve overreactie zal leiden.

Internationale instanties hebben onlangs gewaarschuwd voor excessieve speculatie op de activamarkten en suggereren dat we ons zorgen moeten maken over een mogelijke crisis. In een speech in juni betoogde Min Zhu, uitvoerend directeur van het Internationaal Monetair Fonds, dat de huizenmarkten in verschillenden landen, o.a. in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika ‘tekenen tonen van oververhitting’. In dezelfde maand gaf de Bank for International Settlements in zijn jaarlijkse rapport aan dat ‘dit soort tekenen zorgwekkend zijn’.

Ook de kranten luiden de noodklok. Op 8 juli opende TheNew York Times met een ietwat hyperbolische kop: ‘Van aandelen tot landbouwgrond, alles is hausse of bubbel: prijzen voor bijna alle activa ter wereld zijn hoog, met alle economische gevaren van dien’. De woorden ‘bijna alle’ zijn overdreven, maar de kop brengt een hernieuwde bezorgdheid over.