nishtar6_Sabir MazharAnadolu AgencyGetty Images_pakistanheatwave Sabir Mazhar/Anadolu Agency/Getty Images

Klimaatbeleid is sociaal beleid

ISLAMABAD – Het aantal dagen per jaar waarop de temperatuur hoger is dan 50°C (122°F) is sinds de jaren tachtig verdubbeld en doet zich op meer plaatsen voor dan ooit. Deze extreme hitte heeft een dramatisch effect op de gezondheid van mens, dier en milieu. Volgens een recent rapport van de Wereldbank over klimaatmigratie zouden 216 miljoen mensen de komende dertig jaar ontheemd kunnen raken door stijgende temperaturen, waterschaarste en afnemende gewasproductiviteit. Zij zullen gedwongen worden hun gemeenschappen en bestaansmiddelen achter zich te laten op zoek naar betere vooruitzichten.

Toen de temperatuur in Jacobabad, Pakistan, in juni 52°C bereikte, deden degenen die de middelen hadden om te vertrekken dat ook. De armen hadden geen andere keuze dan te proberen te overleven in de straffe hitte, met een tekort aan water.

Dit verhaal van haves en have-nots doet zich overal ter wereld voor. Het laat zien hoe arme en gemarginaliseerde gemeenschappen dikwijls het zwaarst worden getroffen door de manifestaties van klimaatverandering. Hoewel het nog steeds mogelijk is de klimaatnoodtoestand te vertragen en eventueel te corrigeren, indien onmiddellijk drastische maatregelen worden genomen, zijn sommige veranderingen van het milieu nu al onvermijdelijk. Om ervoor te zorgen dat mensen in steden als Jacobabad kunnen blijven wonen, moeten radicale maatregelen tegen de opwarming van de aarde gepaard gaan met een progressief armoedebestrijdingsbeleid om sterkere gemeenschappen op te bouwen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/MzVtRulnl