De mythe van de specialisatie

CAMBRIDGE – Sommige ideeën zijn intuïtief. Andere klinken zo voor de hand liggend nadat ze zijn uitgesproken dat het moeilijk is om hun waarheid te ontkennen. Ze zijn krachtig omdat ze veel niet voor de hand liggende implicaties hebben. Ze bieden een andere manier van denken bij het kijken naar de wereld en de beslissing hoe er mee om te gaan.

Een dergelijk idee is de notie dat steden, regio’s en landen zich zouden moeten specialiseren. Omdat ze niet goed kunnen zijn in alles, moeten ze zich concentreren op waar ze het best in zijn, in hun relatieve voordeel althans. Ze zouden een aantal dingen heel goed moeten maken en ze moeten ruilen voor andere goederen die elders beter gemaakt worden om zo de voordelen van handel te exploiteren.

Maar terwijl sommige ideeën intuïtief zijn of voor de hand liggend, kunnen ze ook verkeerd en gevaarlijk zijn. Zoals vaak het geval is, is het niet hetgene dat je niet weet, maar hetgene dat je foutief denkt dat je weet, dat je beschadigt. En het idee dat steden en landen zich an sich specialiseren en zich daarom zouden moeten specialiseren is een van die zeer verkeerde en gevaarlijke ideeën.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/JARZZ5w/nl;