3

Van economisch geluk naar ongeluk

CAMBRIDGE, MA – Het is vaak moeilijk te begrijpen hoe landen die een behoorlijk goede economische hand gedeeld hebben gekregen er uiteindelijk een enorme puinhoop van maken. Het is alsof ze zelfmoord proberen te plegen door uit een kelder te springen.

Twee van de meest extreme gevallen (maar niet de enige) zijn Argentinië en Venezuela, landen die hebben geprofiteerd van hoge prijzen voor hun export, maar het voor elkaar gekregen hebben om de snelweg naar de welvaart te missen door een doodlopende straat in te slaan. Ze zullen uiteindelijk rechtsomkeert moeten maken en terug moeten rijden over het pad van denkbeeldige vooruitgang.

Het verwarrende is dat het voor beide landen niet de eerste keer is dat ze in een economisch cul-de-sac terechtkomen. Er wordt wel gezegd dat alleen kappers op andermans hoofd leren, maar sommige landen lijken niet eens in staat om van hun eigen ervaring te leren. De uiteindelijke reden voor deze zelfdestructie zal misschien onmogelijk te identificeren zijn. Maar het is zeker mogelijk om te beschrijven hoe de weg naar de hel is geplaveid, wat de intentie ook moge zijn.

Het begint allemaal als een of andere onevenwichtigheid algehele inflatie veroorzaakt of een sleutelprijs (meestal de wisselkoers, maar ook energieprijs, waterprijs en benzineprijs) onder opwaartse druk komt te staan. De regering gebruikt vervolgens dwangmaatregelen om de prijsstijging te beperken.