Donald Trump and President Ronald Reagan meet at a 1985 White House reception Ronald Reagan Presidential Library

Dèjá Voodoo

NEW YORK – Nu de regering van president van de VS Donald Trump en de Republikeinse meerderheid in het Congres er niet in zijn geslaagd om de Affordable Care Act (‘Obamacare’) uit 2010 ‘in te trekken en te vervangen’ zijn belastinghervormingen de volgende halte. Acht maanden nadat ze haar taak op zich nam is de regering slechts in staat gebleken een ruwe schets te bieden van wat ze in gedachten heeft. Maar wat we wel weten is genoeg om diep verontrust te zijn.

Belastingpolitiek moet de waarden van een land weerspiegelen en tegelijk zijn problemen aanpakken. Vandaag de dag hebben de Verenigde Staten – en een groot deel van de rest van de wereld – te maken met vier cruciale problemen: een groeiende inkomensongelijkheid, groeiende arbeidsonzekerheid, klimaatverandering, en een anemische productiviteitsgroei. Amerika kent daarnaast nog de noodzaak haar aftakelende infrastructuur te herstellen en het onder de maat presterende basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren.

Maar wat Trump en de Republikeinen in respons op die uitdagingen aanbieden is een belastingplan dat het overgrote deel van de opbrengsten niet toewijst aan de middenklasse – waarvan een groot deel waarschijnlijk zelfs meer belasting moet gaan betalen – maar aan de Amerikaanse miljonairs en miljardairs. Waar ongelijkheid voorheen al een probleem was zal het uitvoeren van de door de Republikeinen voorgestelde belastinghervormingen deze nog veel groter maken.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/itzKveO/nl;

Handpicked to read next