delong234_Christopher FurlongGetty Images_trumpsign Christopher Furlong/Getty Images

De vreemde dood van conservatief Amerika

BERKELEY – Als u zich zorgen maakt over het welzijn van de Verenigde Staten en geïnteresseerd bent in wat het land zou kunnen doen om zichzelf te helpen, stop dan met wat u aan het doen bent en lees het uitstekende boek van historicus Geoffrey Kabaservice uit 2012, Rule and Ruin: The Downfall of Moderation and the Destruction of the Republican Party, from Eisenhower to the Tea Party. Om te begrijpen waarom, wil ik u graag een kort historisch intermezzo aanbieden.

Tot ongeveer het begin van de zeventiende eeuw moesten mensen over het algemeen terug in de tijd kijken om bewijzen van menselijke grootsheid te vinden. De mensheid had haar hoogtepunt bereikt in lang verloren gegane gouden tijden van halfgoden, grote denkers en enorme bouwprojecten. Wanneer mensen naar de toekomst keken voor de belofte van een betere wereld, was het een religieus visioen dat zij tevoorschijn toverden – een stad van God, niet van de mens. Als ze naar hun eigen samenleving keken, zagen ze dat die grotendeels hetzelfde was als in het verleden, waarbij Hendrik VIII en zijn gevolg op vrijwel dezelfde wijze hof hielden als Agamemnon, of Tiberius Caesar, of Arthur.

Maar vervolgens ontwaarden de mensen in West-Europa rond 1600 dat de geschiedenis zich grotendeels in één bepaalde richting ontwikkelde, als gevolg van de uitbreiding van de technologische mogelijkheden van de mensheid. Als antwoord op de nieuwe vooruitgangsdoctrine van de 17e-eeuwse Europeanen vertegenwoordigden conservatieve krachten een breed onderschreven visie op hoe samenlevingen zouden moeten reageren op de politieke implicaties van technologische en sociale veranderingen. Daarbij hebben zij zich over het algemeen georganiseerd in vier verschillende soorten politieke partijen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/RAIzwNlnl