iyer1 KEREM YUCELAFP via Getty Images_insulin KEREM YUCELAFP via Getty Images

Insuline is van de hele wereld

AMSTERDAM – Nadat insuline in 1921 was ontdekt, verkochten de Canadese wetenschappers die aan de basis van de doorbraak stonden, het patent op hun formule voor slechts één Canadese dollar. Zoals medisch onderzoeker Frederick Banting destijds zei, wilden ze het zo breed mogelijk beschikbaar maken, omdat ʻhet van de hele wereld is.ʼ In de eeuw die sindsdien is verstreken, is een groot aantal verbeterde vormen van insuline ontwikkeld, die efficiënter en gebruiksvriendelijker zijn geworden voor mensen met diabetes. Toch hebben miljoenen mensen nog steeds moeite om een versie van dit levensreddende geneesmiddel te krijgen.

Naar schatting leven ruim een half miljard volwassenen met diabetes, en verwacht wordt dat dit aantal in 2045 tot bijna achthonderd miljoen zal zijn gestegen. Voor mensen met type 1-diabetes verandert insuline een dodelijke ziekte in een beheersbare aandoening. Voor mensen met de meer voorkomende vorm, type 2, voorkomt insuline nierfalen, blindheid en het risico van gangreen.

Helaas hebben een slechte beschikbaarheid en onbetaalbare prijzen tot gevolg dat een op de twee mensen ter wereld die insuline nodig hebben voor de behandeling van type 2-diabetes, er geen toegang toe heeft. Het tekort is het grootst in lage- en middeninkomenslanden, waar het aantal diabetesgevallen alarmerend snel toeneemt.

https://prosyn.org/PFQlqpKnl