Deforestation in Brazil Carl De Souza/Getty Images

Er moet een markt voor herbebossing komen

NEW YORK – Begin oktober, kort nadat orkaan Maria in Puerto Rico aan land was gegaan, zei Tesla-CEO Elon Musk op Twitter dat zijn bedrijf, als het daartoe de kans zou krijgen, het elektriciteitsnetwerk van het eiland met behulp van zonne-energie weer zou kunnen opbouwen. Temidden van zo veel menselijk leed was dat een vermetele uitspraak. Maar vanuit technologisch perspectief was de timing perfect. Eind oktober waren er zonnepanelen en accu's met een hoog opslagvermogen geïnstalleerd in het Hospital del Niño (kinderziekenhuis) van San Juan, en er zitten extra projecten in de pijplijn.

Dit type respons op een natuurramp – het vervangen van een op fossiele brandstoffen draaiend elektriciteitsnet door duurzame energie – moet worden toegejuicht. Maar hoe schoon en hoe efficiënt duurzame energiebronnen ook mogen zijn, ze zullen nooit helemaal de klimaateffecten kunnen verzachten die orkanen als Maria aan land laten komen.

Dat kan op een andere manier worden bewerkstelligd, en die is veel goedkoper dan wat Musk heeft voorgesteld.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/7nKUWLc/nl;

Handpicked to read next