stiglitz278_ Chip SomodevillaGetty Images_joe biden Chip Somodevilla/Getty Images 

Het herstel van Amerikaʼs grootsheid

NEW YORK – Julia Jackson, de moeder van Jacob Blake, een jonge zwarte man uit Kenosha, Wisconsin, die zeven maal in zijn rug werd geschoten door de politie, had gelijk toen ze zei: ʻAmerica is great when we behave greatlyʼ (ʻAmerika is geweldig als we ons goed gedragenʼ). Helaas heeft president Donald Trump Amerika de afgelopen vier jaar precies de tegenovergestelde richting in gestuurd.

De hele geschiedenis van het land lijkt op het spel te staan nu Trump de kiezers weer onder ogen moet komen op 3 november. Het is 160 jaar geleden dat de Verenigde Staten probeerden af te rekenen met de ʻoerzondeʼ van de slavernij. Bij die gelegenheid uitte president Abraham Lincoln de beroemde waarschuwing ʻA house divided against itself cannot standʼ (ʻEen huis dat intern verdeeld is kan niet overeind blijven staanʼ). Toch zijn onder Trump alle scheidslijnen in Amerika alleen maar scherper en groter geworden.

Het is geen verrassing dat de rijken rijker zijn geworden onder Trump, gezien het feit dat hij de neiging heeft om de economische prestaties van het land af te meten aan de prestaties van de aandelenmarkt, waar de rijkste 10 procent van de Amerikanen 92 procent van de aandelen in handen heeft. Terwijl de beurskoersen nieuwe records zijn blijven breken, is dat ook gebeurd met de Amerikaanse werkloosheid. Zoʼn 30 miljoen inwoners van de VS maken nu deel uit van huishoudens waar niet genoeg te eten is, en de meesten van degenen op de onderste helft van de inkomensladder leven van salarisstrook naar salarisstrook. In een land dat toch al verscheurd wordt door toenemende ongelijkheid hebben de Republikeinen van Trump niet alleen de belastingen voor miljardairs en bedrijven verlaagd, maar ook beleid ten uitvoer gelegd dat zal leiden tot hogere belastingen voor de overgrote meerderheid van de middeninkomens.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JXLnANPnl