Kenneth Rogoff, Professor of Economics and Public Policy at Harvard University and recipient of the 2011 Deutsche Bank Prize in Financial Economics, was the chief economist of the International Monetary Fund from 2001 to 2003. He is co-author of This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly (Princeton University Press, 2011) and author of The Curse of Cash (Princeton University Press, 2016).
CAMBRIDGE – De Amerikaanse dollar is deze zomer aan een opmars bezig geweest. De Japanse yenen de euro zijn ten opzichte van de greenback gedaald naar hun laagste niveau in twintig jaar; de euro, lang méér waard dan de dollar, zweeft nu dicht bij pariteit. De brede handelsgewogen dollarindex van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken, kortweg Fed) heeft bijna opnieuw de piek bereikt die hij in maart 2020 bereikte tijdens de paniek die ontstond door het uitbreken van de COVID-19-pandemie. Gecorrigeerd voor de inflatie in de Verenigde Staten en bij zijn handelspartners, ligt hij zelfs al hoger.
Dit gebeurt ondanks het feit dat de VS het hoogste jaarlijkse inflatiecijfer in vier decennia noteren en de slechtste handelsbalans sinds de wereldwijde financiële crisis hebben. Wat is er aan de hand en staat de dollarkoers op het punt te kelderen?
Hoewel we moeten erkennen dat wisselkoersen uiterst moeilijk te verklaren, laat staan te voorspellen zijn, lijken vier belangrijke factoren de bewegingen van ʼs werelds belangrijkste valutaʼs te beïnvloeden. De belangrijkste is dat de Fed is begonnen met het verhogen van de rentetarieven, en nu de Amerikaanse economie nog niet in de buurt van een echte recessie lijkt te zijn, is er nog steeds ruimte voor de Fed om het beleid verder aan te scherpen.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in