Unaffordable housing Boston Globe/Getty Images

Waarom worden steden onbetaalbaar?

NEW HAVEN – Ongelijkheid wordt doorgaans gemeten door de inkomens van alle huishoudens in een land met elkaar te vergelijken. Maar er bestaat ook een ander soort ongelijkheid: die gaat over de betaalbaarheid van woningen tussen steden onderling. De gevolgen van deze vorm van ongelijkheid zijn niet minder zorgwekkend.

In veel stedelijke centra in de wereld worden huizen onbetaalbaar voor mensen met bescheiden inkomens. Wanneer de vastgoedprijzen in een stad stijgen, kunnen sommige inwoners zich gedwongen zien te vertrekken. Als zo'n inwoner al een huis had in die stad dat hij of zij kan verkopen, ziet hij of zij de prijsstijging misschien wel als een buitenkansje. Maar als dat niet zo is, kan hij of zij verdreven worden zonder enige vorm van compensatie.

De gevolgen zijn niet alleen maar economisch van aard. Mensen kunnen gedwongen worden steden te verlaten waar zij hun hele leven hebben gewoond. Vertrekken kan betekenen dat je langdurige connecties gaat verliezen, en dat kan traumatisch zijn. Als te veel traditionele inwoners door de stijgende huizenprijzen uit de stad worden verdreven, lijdt die stad zelf onder een verlies aan identiteit en zelfs cultuur.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/ZSb2Vu9nl