soros119_SAMUEL CORUMAFP via Getty Images_supremecourt Samuel Corum/AFP via Getty Images

Democracy Under Attack in the US

NEW YORK – 1776-os alapítása óta az Egyesült Államok egy folyamatosan fejlődő demokrácia, de demokráciaként való fennmaradása most komolyan veszélybe került. A válságért egy sor, egymással lazán összefüggő hazai és külföldi fejlemény felelős.

Az Egyesült Államokat külföldről a Hszi Csin-ping vezette Kína és a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország elnyomó rezsimjei fenyegetik, amelyek autokratikus kormányzati formát akarnak a világra kényszeríteni.

A demokrácia hazai ellenségei azonban még nagyobb veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra. Ide tartozik a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság, amelyet szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak, valamint Donald Trump republikánus pártja, amely ezeket a szélsőségeseket bejuttatta a bíróságba.

Mi minősíti a Bíróság többségét szélsőségesnek? Nem pusztán azon döntésük, mely szerint hatályon kívül helyezték a Roe kontra Wade esetet, azt az 1973-as mérföldkőnek számító ügyet, amely elismerte a nők jogát arra, hogy eldönthessék, megszüljenek-e egy gyermeket. Azon érv miatt minősülnek szélsőségesnek, amellyel döntésüket indokolták, és amiatt, hogy milyen messzire hajlandóak elmenni ezen érvek érvényesítése érdekében.

Samuel Alito bíró, a többségi vélemény megfogalmazója arra az állításra alapozta döntését, hogy a tizennegyedik alkotmánymódosítás csak azokat a jogokat védi, amelyeket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érvelés azonban számos más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat.

Ha ezt az érvelést logikusan végigvinnénk, akkor még azt is lehetővé tennék az államok számára, hogy betiltsák a fajok közötti házasságot, ahogyan az egészen 1967-ig előfordult egy részükben. Az is egyértelmű, hogy a Bíróság frontális támadást kíván indítani a végrehajtó hatalom ellen. A Bíróság most befejeződött ciklusának egyik legkövetkezetesebb döntése megtagadta a Környezetvédelmi Hivataltól az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges rendeletek kiadásának hatáskörét.

Subscribe to PS Digital
Digital Only

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Nem kell sokáig keresni a közös nevezőt a Bíróság legutóbbi döntéseiben: a Trump republikánus pártja által támogatott ügyek támogatása és a Demokrata párt által támogatott ügyek gyengítése vagy törvényen kívül helyezése. Vegyük például a fegyvertartási törvényeket. A Bíróság radikális tagjai szó nélkül hallgatnak a fegyverlobbira. Így, bár a közelmúltban a tömeges lövöldözések elterjedése olyan országos felháborodást keltett, hogy még egyes republikánusok is támogatták az új szövetségi fegyvertartási törvényt, a Bíróság azzal kárpótolta a Nemzeti Fegyverszövetséget (NRA) a veszteségért, hogy megsemmisített egy régóta fennálló New York-i törvényt, amely szigorú korlátozásokat vezetett be a rejtett kézifegyverek viselésére (New York állam azonnal új fegyverviselési törvényt fogadott el, amely valószínűleg a Legfelsőbb Bíróság elé kerül).

A Legfelsőbb Bíróság korábban az Egyesült Államok legtekintélyesebb intézményei közé tartozott. A közelmúltban hozott döntései révén a szélsőséges többség történelmi mélypontra süllyesztette a bíróság népszerűségét, és új csúcsra emelte a bírósággal szembeni rosszallást. A Roe-t megdöntő ügyre adott eltérő vélemény egyenesen azt állította, hogy a többségi döntés „aláássa a bíróság legitimitását.” Sajnos a kisebbség valószínűleg sokáig kisebbségben marad, mert a szélsőségesek fiatalabbak, és 6-3-as többségben vannak.

A Legfelsőbb Bíróságot csak egyetlen módon lehet megfékezni: a Republikánus Pártot választásokon kell megfosztani a hivatalától, hatalmas fölénnyel. Ez lehetővé tenné a Kongresszus számára, hogy törvényhozás útján megvédje azokat a jogokat, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság védelmére bíztak. Most már világos, hogy ez nagy hiba volt. A Kongresszusnak cselekednie kell, kezdve a nők választójogának védelmével. Ha ehhez módosítani kell az obstrukció lehetőségét, hát legyen úgy.

De amikor a radikalizálódott republikánusok elleni elsöprő győzelem megszervezéséről van szó, az ellenzékiek szinte leküzdhetetlen akadályokba ütköznek. A republikánusok nemcsak a Legfelsőbb Bíróságot és számos alsóbb szintű bíróságot pakoltak tele szélsőséges bírákkal. Olyan államokban, mint Florida, Georgia és Texas, egy sor olyan törvényt hoztak, amelyek nagyon megnehezítik a szavazást.

Miközben ezek a törvények az afroamerikaiak, más kisebbségek és általában a fiatal szavazók jogfosztására összpontosítanak, végső céljuk az, hogy a republikánusok választásokat nyerjenek. Ahogy egy floridai szövetségi bíró nemrégiben írta, amikor az egyik ilyen törvényt kritizálta, ezeket a törvényeket „azzal a szándékkal hozták, hogy Florida választási rendszerét olyan módon alakítsák át, amely a Republikánus Pártnak kedvez a Demokrata Párttal szemben.”

Ezek a törvények akkor is elég problémásak lennének, ha csak arra irányulnának, hogy ki szavazhat. De a republikánusok most még messzebbre mentek; a szavazatszámlálási és választási hitelesítési folyamatot támadják. A törvények megváltoztatásától kezdve a választási rendszer felforgatásának megkönnyítésén át egészen addig, hogy Trump nagy hazugságának híveit, miszerint a 2020-as választásokat ellopták tőle, toborozzák a folyamat felügyeletére, azt láthatjuk, hogy a republikánusok minden oldalról támadják a demokrácia rendszerét. És ebben a radikális Legfelsőbb Bíróság is kivette a részét, csorbítva a szövetségi választójogi törvényt, és lehetővé téve a körzetek egyértelmű pártszerinti újrafelosztását a kisebbségek szavazati jogának gyengítésére.

Szerencsére nem vagyok egyedül azzal az állításommal, hogy a demokrácia fenttartása komolyan veszélyben van az Egyesült Államokban. Az amerikai közvéleményt felkavarta a Roe-t megsemmisítő döntés. De az embereknek fel kell ismerniük, hogy mit is jelent valójában ez a döntés: egy gondosan kidolgozott terv része, amelynek célja, hogy az USA-t elnyomó rezsimmé alakítsák, különösen a nőket célba véve, tekintet nélkül a pusztító következményekre.

Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megakadályozzuk. Ebbe a harcba sok olyan embernek is be kellene vonnia magát, akik korábban Trumpra szavaztak. Én a Demokrata Párt támogatója vagyok, de ez nem pártpolitikai kérdés. Arról van szó, hogy visszaállítsuk a működő kétpárti politikai rendszert, amely az amerikai demokrácia alapja.

https://prosyn.org/x6KLyOuhu