skidelsky_Chip SomodevillaGetty Images_queenfuneral Chip Somodevilla/Getty Images

Requiem voor een imperium

LONDEN – Te midden van de vele en verdiende eerbetuigingen aan koningin Elizabeth II bleef één aspect van haar zeventigjarige regeerperiode op de achtergrond: haar rol als vorstin van vijftien landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Zij stond ook aan het hoofd van het Gemenebest, een groepering van 56 landen, voornamelijk republieken.

Deze gemeenschap van onafhankelijke staten, bijna allemaal voormalige gebieden van het Britse Imperium, is cruciaal geweest voor het behoud van een ʻBritse bandʼ over de hele wereld in het post-imperiale tijdperk. Of deze band slechts een historische herinnering is, of dat zij staat voor iets wezenlijks in de wereld, en of en hoelang zij het heengaan van de vorstin kan overleven, zijn zaken van groot belang geworden, vooral in het licht van de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

In het negentiende-eeuwse tijdperk van de Pax Britannica oefende Groot-Brittannië in zijn eentje wereldmacht uit. De zon ging nooit onder in het Britse Imperium: de Britse marine heerste over de wereldzeeën, de Britse financiële sector domineerde de wereldmarkten en Groot-Brittannië hield het Europese machtsevenwicht in stand. Dit tijdperk van ʻsplendid isolationʼ – dat echter nooit zo ʻsplendidʼ of geïsoleerd was als de geschiedenisboeken plachten te suggereren – eindigde met de Eerste Wereldoorlog, die de status van Groot-Brittannië als wereldmacht ernstig schaadde en andere aanspraken op die rol dienovereenkomstig versterkte.

https://prosyn.org/NnqdfPvnl