skidelsky168_Cate GillonGetty Images_bank of england Cate GillonGetty Images

Waar is al het geld gebleven?

LONDEN – Te midden van al het gepraat over wanneer en hoe de kwantitatieve versoepeling (QE) moet worden beëindigd of teruggedraaid, wordt één vraag bijna nooit besproken: Waarom hebben de enorme doses obligatieaankopen van de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten sinds 2009 zo weinig effect gehad op het algemene prijsniveau?

Tussen 2009 en 2019 heeft de Bank of England (BoE) 425 miljard pond (588 miljard dollar) – ongeveer 22,5 procent van het bbp van het Verenigd Koninkrijk in 2012 – in de Britse economie geïnjecteerd. Het doel was de inflatie op te krikken tot de door de BoE gemandateerde middellangetermijndoelstelling van 2 procent, na een dieptepunt van slechts 1,1 procent in 2009. Maar gedurende tien jaar QE is de inflatie steeds onder het niveau van 2009 gebleven, ondanks het feit dat de huizen- en aandelenkoersen een hoge vlucht namen en de bbp-groei niet terugkeerde naar het trendmatige niveau van vóór de crisis.

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie in maart 2020 heeft de BoE voor nog eens 450 miljard pond aan Britse staatsobligaties opgekocht, waarmee het totaal op 875 miljard pond is gekomen, ofwel 40 procent van het huidige bbp. De effecten van deze tweede ronde van QE op de inflatie en de productie moeten nog worden gevoeld, maar de prijzen en koersen van activa zijn opnieuw aanzienlijk gestegen.

https://prosyn.org/sTtH3JXnl